keskiviikkona, heinäkuuta 23, 2014

Kesän puuhia

Edelleen lomautettuna, mutta heinäkuun helteet ovat hellineet senkin edestä.  Välillä on ollut niin kuuma, ettei ole oikein viitsinyt tehdä paljon mitään.  Onneksi ei olekaan mitään pakollista tekemistä, voi vain nauttia elämästään ja tehdä asioita sen mukaan, kun hyvältä tuntuu.

Olemme ukkokullan kanssa viettäneet paljon aikaa Halkjärven tontilla ja tehneet pikkuhiljaa siellä viihtyisämpää.  Puskat on raivattu ja varastokopin (tuleva vierasmaja) ikkuna on vaihdettu isompaan.  Pidettiin myös Mikon ja Suvin kanssa laituritalkoot, joten ei sitä nyt ihan toimettomina olla oltu.

Raivaushommia

Uusi, isompi ikkuna

Laiturin suunniteltu paikka muuttui hieman, mutta pituus on sama

Disa ja Kelppa on mainioita, kun ne aina "stereoina" seuraavat
kaikkea toimintaa: tässä laiturin rakennusta pitää katsella tarkkaan

Viime viikon lopulla olimme hieman murheisina ukkokullan kanssa, kun näytti siltä, että pelätty sinilevä on levinnyt meidänkin rantaan.  Halkjärvihän on melko matala ja ravinteikas, joten sinileväongelma siellä ei ole mitenkään mahdoton ajatus.  Lienee koko Suomen alueella melko yleistä nykyisin, koska kesät ovat niin paljon lämpimämpiä kuin ennen.  Raju ukkossade ja tuuli oli kuitenkin ilmeisesti hajottanut sinilevät ja taas tällä viikolla ranta on ollut puhdas levästä, joten on ollut mukva helteillä pulskia.  (Minä pulskin, muut kuulemma polskivat, lieneekö vartalon malli syynä.)

Eilen oli Maija maalarina, maalasi kopin sisäkaton ja kolme seinää.  Väriksi hän valitsi erittäin raikkaan limenvihreän.  Minulle tulee jotenkin 70-lukulainen fiilis siitä väristä, mutta Maija kertoi maalikaupassa väriä mainitun trendikkääksi.

Maalari itsekin on sävy-sävyyn värin kanssa.
Eväät oli loistavat kantarelleja sipulissa, jauheliha-munakasrulla ja makkaraa.
Koska minulla ei oikeastaan ollut paljon muuta hommaa kuin tulenteko, kirjan lukeminen ja makkaranpaisto, huvittelin ottamalla kalansilmäluontokuvia.  Minusta nämä ovat kiehtovia.


Venevalkama

Laiturinäkymä

Poku rantaan
Tuleva vierasmajamme

Kohta lähden ajelemaan Turkuun tapaamaan vanhoja opiskelukavereita, meitä tulee 5 syömään yhdessä viikinkiravntola Haraldiin.  Olemme tutustuneet jo lähes 40 vuotta sitten ja vieläkin tapaamme silloin tällöin.  Eijaa tosin tapaan useamminkin, koska sain hänet houkuteltua samaan työpaikkaan. Toivottavasti tulee kiva iltapäivä ja ilta.

-- muoks torstai-aamuna ---

Jo vain oli hauskaa eilen tyttöjen kanssa.  Ensin käytiin läpi työt/työttömyydet, sitten sairaudet ja lapset ja sitten muisteltiin ja koko ajan nauru raikui.  Tämä pitää uusia ehkä useamminkin kuin kerran vuodessa, kuten sovimme.  Minä ainakin heräsin tänä aamuna virkeänä, nuorempana ja onnellisena. 


tiistaina, heinäkuuta 01, 2014

Vähäluminen kesäkuu

Kesäkuu mennä humpsahti ohi ihan ilman blogipäivitystä.  Kovin kesäinen toukokuu vaihtui koleaan, kosteaan, mutta onneksi vähälumiseen kesäkuuhun.  Muutaman kerran toki tuli rakeita ja kuulemma luntakin.  Silloin, kun tuli lunta, olimme onneksi Venäjällä. Siellä satoi vain vettä.

Puutarhakaupassa voi innostua!
Aloitin pitkän loman kesäkuun puolessa välissä.  (Itseasiassa minut lomautettiin, mutta koska toivoa töihinpaluusta on kovinkin, niin aion ottaa tämän täysin pitkänä kesä- ja sapattivapaana.) On outoa, kuinka nopeasti sitä tottuu kiireettömään ja lähes aikatauluttomaan oloon.  Vain koirat, niiden ulkoilu ja ruokalut, säätelevät elämän tahtia tässä lomalla.  Niin, ja tietenkin omat syömiset, ettei pääse nälkä yllättämään.

Uutena puuhana on mukaan tullut Somerniemen rantatontti, jota olemme käyneet ahkerasti raivaamassa ja koiria siellä uittelemassa.  Saas nähdä, tuleeko siitä se haaveilemani kesäinen rantasauna ja piilopirtti. Ehkä ensi kesänä...

Koirat nauttivat laiturilla tarkkailusta.
Pihalle pystyyn nostettu katajanrunko sai kesäisen uuden ilmeen
Huono keli ei ole niin kauheasti haitannut, sateella voi puuhailla sisälläkin ja kiva puoli tässä on se, etteivät hyttyset ja paarmat kauheasti käy kimppuun, kun on ollut niin viileää ja sateista.  Olisin kyllä toivonut isompaa inspiraatiota talon sisäpuolen siivoukseen, mutta kaipa sekin vielä tulee. 
Disa päätti heittää talviturkin ihan konkreettisesti!

Tuparilahjaksi yli 20 vuotta sitten saatu alppiruusu oli tosi komea

Juhannusruusut olivat kauneimmillaan jo paljon ennen jussia.
Kesäkuun puolessavälissä piipahdimme kotiseuturetkellä Viipurissa Virolaisten sukuseuran ja Yläsommeen nuorisoseuran kanssa.  Matka oli kiintoisa, koska saimme kuulla Hyrkön Heikin itsekoettuja tarinoita evakkomatkasta ja elämästä sodan ajan Karjalassa ja Myyryläisen Juhan asiantuntevaa kerrontaa sodan ajan taistelupaikoista. 

Viipurn linna

Virolaisen vanha sauna on jäljellä Yläsommeessa

Alvar Aallon suunnittelman kirjasto kattoikunat ovat huikeat
Juhannusta vietimme ukkokullan tyttären perheen ja tyttären miehen siskon perheen kanssa.  Meitä oli 6 aikuista ja 2 lasta yhdessä aattoa ja juhannuspäivää viettämässä.  Maija ja Juusokin majailivat talossamme, mutta juhlivat etupäässä Mikon ja Suvin vieraina. Oli kuitenkin ihanaa, kun väkeä oli taas entiseen malliin aaton ruokapöydässä.  Sillalailla tuntuu enemmän juhlalta!

Hyvää Juhannusta, hymyilee Isíng.
Juhannuspäivänä satoi ja viihdytimme itseämme mm. katsomalla youtubesta vanhoja musavideoita.  Suosittelen erityisesti Einin - Olen Neitsyt ja Armin ja Dannyn englanniksi esittämää Tahdon olla sulle hellä -pätkiä.  Viimemainittu on saanut kansainvälistäkin mainetta ja valittu jopa maailman huonoimmaksi musavideoksi!

Tässä tikahdutaan Armin ja Dannyn tahtiin.

Nyt ollaan jo heinäkuussa ja ainakin amerikkalaiset ovat luvanneet sääennusteissaan lämpimämpää keliä.  Sitä odotellessa.

*Muokkaus: -pakko lisätä faktaa tämän vuoden juhannussäistä (lähde: Iltasanomat)*
"Julkaistu: 21.6.2014 17:27
Kuluva juhannus on ollut kylmin ainakin viimeiseen 34 vuoteen. Juhannusyönä Alajärvellä mitattiin pakkasta -2,2 astetta!
Ilmatieteen laitoksen vuodesta 1981 alkavien juhannussäätilastojen mukaan juhannus on tänä vuonna ollut kylmin koko tilastokaudella.

- Juhannusyönä oli pakkasta keskisessä Suomessa aina Pohjanmaalta Pohjois-Savoon. Alajärvellä mitattiin alhaisin lämpötila, -2,2 astetta, kertoo päivystävä meteorologi Niko Tollman.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Siikajoella mitattiin juhannusaattona 1982 vain 1,1 astetta, mutta silti plussan puolella."