tiistaina, helmikuuta 20, 2007

Ilves

Elämään tuo paljon vaihtelua se, että käy töissä pääkaupungissa ja asuu silti aivan maalla. Eilen aamulla, kun läksin ajelemaan töihin istui tiellä ilves korviaan heilutellen. Ohikiitävän hetken katselimme toisiamme ja sitten se ponkaisi yhdellä loikalla metsään. Mielikuva eläimestä ei ollut kissamainen vaan menninkäismäinen. Varmaan tuo johtui sen paksuista, villavista takareisistä ja siitä , että otus näytti takakorkealta, ikäänkuin se olisi ketterää vauhtia kontannut.

Olen nähnyt ilveksen kotipellollamme kerran aiemminkin, mutta en noin läheltä. Miten toivonkaan sen säästyvän metsästäjiltä. Tällä seudulla kun on kuulemma tarkoitus kaataa muutamia ilveksiä. En ymmärrä miksi. Luulisi, että jäniksillä, myyrillä ja rotilla on liian vähän luontaisia vihollisia nykyisin.

*****
Tällaisen löysin Ylen läntisen uutissivuilta:
"Ilveksen kaatoluvista kärhämää Lohjan seudulla 04.01.2007
Uudenmaan riistanhoitopiirin myöntämät ilveksen pyyntiluvat ovat joutuneet eläinsuojelutahojen hampaisiin.


Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri vaatii muun muassa Siuntioon annetun pyyntiluvan peruuttamista.

Länsi-Uudenmaan alueelle on myönnetty lupa ilveksen kaatamiseen Siuntion lisäksi myös Tammisaareen, Lohjalle ja Nummi-Pusulaan.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tekemän vuoden 2005 tilaston mukaan alueella eli yli sata ilvestä ja kanta on ollut kasvussa."
*****

Tuo ei selitä mitenkään sitä, miksi ilveksen kaatolupia on myönnetty. Sata ilvestä tällä Läntisen Uudenmaan alueella ei kuulosta kuitenkaan hirveän suurelta määrältä. Paljonko niitä pitäisi olla, vai 95, jos kaatolupia on vain 4 kpl? Tietääkö joku muu? Pelottaako ihmisiä nykyään se, että metsissä asuu isompia eläimiä? Sellaiset ihmiset voisivat mielestäni muuttaa kerrostaloon aivan jonkin kaupungin keskustaan. Maalaiselämään kuuluu muutakin kuin se, että ruoho kasvaa ympärillä ja söpöt pikkupuput ja oravat liikkuvat lähimaastossa. Ei sekään ole mielestäni mukavaa, että niitä pupuja on liikaa.

---

Talvi muuten jatkuu, tänä aamuna -15,7 C. Ihmeen nopeasti sitä tottuu kylmään, tänä aamuna tuo tuntui varsin vähältä.

Ei kommentteja: