keskiviikkona, syyskuuta 14, 2011

Tapahtumarikas viikonloppu

Viime viikonloppuna oli ohjelmassani monenmoista kivaa puuhaa. 

Perjantai-iltana olin mukana perustamassa Lohjalle uutta Islanninhevosyhdistys ry:n paikalliskerhoa. Talli Hestbakkiin oli kokoontunut 9 iloista ja pätevän oloista harrastajaa. Hyvähenkisen kokouksen päätteksi oli kerho perustettu, johtokunta valittu ja kerholle annettu nimeksi Hestneisti (=hevoskipinä).  Minä sain luottamustehtävän olla tämän perustetun seuran ensimmäinen puheenjohtaja.  Odotan innolla, mitä me kaikki saamme yhdessä aikaan.

Lauantaina oli taas Kaisan kanssa mukava maastolenkki.  Isíng toimi kuin ajatus, vaikka vaikuttikin välillä melkoisen energiseltä.  Siltä alkaa mukavasti tulla jo pitempiä pätkiä tölttiä, vaikkakin vielä melko hidasta.  Marraskuussa on kaavaitu sen lähtöä treenarille, joten yritän sitä ratsastellea enemmän kuin kesän aikana on tullut tehdyksi.

Lauantai-iltana karkasivat hevoset laitumelta ja en olisi tainnut niitä niin nopeasti löytää ilman Disan apua. Se jäljesti selvästi yli kilometrin pätkän melko tuoretta jälkeä ja johdatti minut hevosten luokse. Oli oikein rattoisaa olla iltakävelyllä crocsit jalassa ja sukat savessa  muutaman pölöpään hevosen hosuessa ympärillä.

Ilta oli muuten mukava, Liisan saunalle oli kokoontunut mukava joukko ystäviä nauttimaan hyvästä seurasta ja ruuasta nopeasti pimenevässä illassa.

Sunnuntaina lähdimme Kaisan ja Disan kanssa Piikkiöön, luvassa Disan paimennustaipumustesti.  Etukäteen ajattelin, että koiraneito saa hyvät arviot, mutta kun näin paikan päällä ne varsin liukkaat lampaat, en ollutkaan enää niin varma.  En myöskään ymmärrä lajia niin paljon, että olisin aidosti osannut sanoa jotain kunnollista muiden koirien toiminnasta.

Disa oli testitilaisuuden viimeinen koira. Se oli haukkunut ja hosunut melko lailla auton takaluukussa, kun se seurasi muiden koirien testausta ja oli melko innoissaan menossa laitumelle. Disa kiinnitettiin pitkään liinaan ja menimme testaajan kanssa aitaukseen, jossa oli 5 lammasta.

Disa kiinnitti heti huomionsa lampaisiin ja lähti vauhdilla niitä kohti. Testaaja kehoitti minua irrottamaan liinasta ja Disa syöksyi innolla lampaiden perään.  Pari niistä lähti eri suuntaan ja Disa niiden perään.  Homma näytti kyllä enemmän jahtaamiselta kuin kokoamiselta, mutta samaan kasaan lampaat ajautuivat.

Testaaja pyysi minua ottamaan koiran pois lampailta joko kutsulla tai liinasta vetämällä. Disa kävi tosi kuumana, mutta päätin kuitenkin koettaa ensin kutsumalla.  Ihmeekseni Disa keskeytti ajon ja tuli heti luokseni, kun kutsuin sitä. Kieli pitkänä se seisoi vieressäni ja odotti seuraavaa siirtoamme. Voin sanoa, että olin ylpeä koirastani.

Jonkin aikaa testaaja vielä halusi nähdä Disan reaktioita ja noin 15 min jälkeen arvostelu oli valmis.  Disan kieli oli pitkä ja innosta kirkkaanpunainen ja koira vaikutti varsin tyytyväiseltä itseensä.

Kuvia Kaisa Laurentin albumista:
Intopiukeena lampaan perässä

Innokas koira ei yhtään huomaa, että yksi lampaista hipsii tiehensä
Nyt on jo jano!
Mitähän mä seuraavaksi tekisin?
Olinko mä pätevä?

 Testin tulos oli mielestäni osuva ja olin ihan tyytyväinen koiraani, kuten aina.

Testitulos:

Testaaja: Cecilia Persson
1. Aiempi kokemus   2 Tutustunut eläimiin
2a. Kytkettynä, ensimmäinen kontakti 5.Vetää hihnassa, ryntäilee
2b. Kytkettynä, ajaa 5. Ryntää
3a. Vapaana, ajaa 4. Ryntää
3b. Vapaana, haukkuu ajaessaan 2. Vähän
3c. Vapaana, etäisyys eläimistä 1. Lähellä
3d. Vapaana, ajoaika/ajon kestävyys 4. Lopettaa vähitelleen/kutsuttaessa
4a. Ajaessaan, painostaa 2. Siirtää ohjaajan auttaessa
4b. Ajaessaan, näykkii/puree 1. Ei
4c. Ajaessaan, liikkuu siksakkia 2. Taipumus
4d. Ajaessaan, kokoaa 1. Ei lainkaan
5. Tänään koira on osoittanut 3. Hyviä paimennustaipumuksia
Kommentteja: hieman heikko ja epävarma

Sääkin suosi meitä, sunnuntaina taisi olla viimeinen kaunis ja kesäinen päivä. Maanantaina alkoi sataa lorottamalla vettä, tiistaina lähtivät espanjalaiset muuttolintumme kuukauden lomailun jälkeen takaisin kotiin.

Syksy on tässä ja nyt.
Ei kommentteja: